Trendi kedvencek: az afrikai óriáscsigák

Óriáscsiga
Tarthatunk otthon kutyát, macskát, vagy egzotikus kedvencet, pl. afrikai óriáscsigát. A közvélekedéssel ellentétben a csiguk kifejezetten igénylik, hogy foglalkozzunk velük, különben unatkoznak. Amikor először láttam az állatorvosi rendelőben meghökkentem, aztán némi nyomozás után rájöttem egyre többen hódolnak ennek a tenyérnyi állatkának. Tény, nem hangoskodik, nem rág mindent össze, és még csak nem is eszik sokat.
Bár elsőre elég igénytelen fajnak tűnnek a csigák, mielőtt hagynánk magunkat rábeszélni az afrikai achát csigák tartására, érdemes tisztában lennünk az alapvető igényeivel.

1. Az afrikai csigák természetes élőhelyükön akár 10-15 évig is élnek, ám fogságban csak 3-7 év a jellemző.
2. Fontos számukra, hogy terráriumukban mélyedéseket és egyéb búvóhelyeket alakítsunk ki, aljzatnak pedig komposztot, tőzeget, vermikulitot vagy tőzegmohát használjunk, hogy beáshassák magukat.
3. Van aki arra esküszik, hogy egyedül kell tartani a csigát, de általában egészségesebbek, nagyobbak, – és állítólag jobb kedvűek is – ha többen laknak együtt.
4. Ritkán betegek, de ha sokat unatkoznak, boldogtalanok lesznek, és ezt jól látható jelekkel meg is mutatják. Így gyorsan reagálhatunk. (Különben meghalnak.)
5. A ház építéséhez szükségük van sok-sok kalciumra. Ezt pótolhatjuk például szépiacsonttal, vagy rágcsálóknak készült természetes mészkőtéglával. (Mindkettő kapható az állatkereskedésekben, de a szépia olcsóbb. Vicces, amikor halljuk, ahogy „ropogtatják”. Tudni kell, hogy a csigák képesek a testükön át is felvenni a kalciumot, olyankor szinte egész nap a szépián üldögélnek.
6. Imádják a zöldségeket. Ha először kínálod meg valamivel, lehet, hogy nem eszik belőle, de érdemes próbálgatni. Sajnos a salátalevelek – bármennyire szeretik is a csiguszok – ma elég sok vegyszert tartalmaznak. Ám pótolható uborkával, almával, párolt répával, néha főtt krumplival, brokkolival, eperrel… Szinte bármilyen zöldséget és gyümölcsöt kaphat, ami nincs permetezve, és alaposan megmostuk.
7. Szeretik a kutya-, macska-, sőt a teknős tápokat is.
8. Kölest, tésztát, rizst TILOS a csigáknak adni, mert visszatartják a vizet, amibe kedvencünk bele is halhat!
9. Minimum 45x30x30 cm-es terráriumot rendezzünk be a csigáinknak, melyet havonta ki kell mosni, fertőtleníteni. A csiganyálat szerencsére oldja az ecet, a forró víz pedig fertőtleníti, így nem kell erős vegyszereket használnunk. A lényeg azonban, hogy tökéletesen ki kell öblíteni mosás után a terráriumot.
10. Ha elfelejted a terrárium tetejéről a jó nehéz, de szellőző tetőt, bizony bajban leszel, mert könnyen megszöknek a kedvenceid. Olyankor megdöbbensz, hogy nem is olyan lassúak. :-)
11. Ilyenkor fürdessük meg a csigukat is (na meg még sokszor!) Egy régi fogkefe és némi langyos víz éppen elegendő. A fogkefével finoman keféld le a házat (a nyílásnál légy nagyon óvatos), és vékony sugárban folyasd rá a langyos, kézmeleg vizet. Ha nem akarod, hogy megfulladjon, víz alá mártani TILOS! 
12. Szezámmag-olajat cseppents gézlapra, és ezzel kifényesítheted a házat. Csigud nem fog reklamálni, ha ezt kihagyod! :-)
13. Ha elég nedves a táplálékuk, nem fognak inni, de szeretnek pancsolni. Kezdésnek egy befőttes üveg csavaros teteje is megfelel fürdőhelynek, de vehetsz dizájnosabb darabot is.
14. S ha már a víznél tartunk, ne felejts el naponta langyos vizet spiccelni a terráriumba, hogy megfelelően magas legyen a páratartalom.
15. Mielőtt kiveszed a csigudat, moss kezet, nehogy valami fertőzést kapjon. Ja, és hagyd nedvesen a kezed. Ha nem akar kijönni a házából, próbálkozz a kedvenc kajájával, ez általában sikert arat a kis éhenkórászoknál.
16. Mivel még elég kevesen tartanak kedvencként otthon csigát, az állatorvosok zöme csak kerek szemekkel fog rád nézni, ha baj esetén hozzájuk fordulsz. Az Állatorvosi Egyetemen az alábbi orvosok foglalkoznak egzotikus állatokkal.
dr. Beregi Attila 06-20-954-9793
dr. Szabó Zoltán 06-70-285-7683
dr. Pazár Péter 06-20/561-0443
{flv}csigaetetes{/flv}